2011. szeptember 10., szombat

Fekete-fehér kuglóf kávéval, kakaóval

Tökéletes próba volt a légkeveréses sütőmnek ez a kuglóf. A kugófféléket alacsony hőmérsékleten, sok ideig, legalább egy óráig kell sütni, hogy a végeredmény ne egy kívül száraz, belül pedig nyers tészta, hanem omlós és puha sütemény legyen. Kávé, tea mellé, vendégek érkezésekor tökéletes, és az is mellette szól, hogy a máznak (és a benne lévő zsiradéknak) köszönhetően viszonylag nehezen szárad ki. Az alábbi tészta egy kakaós-kávés alaptészta, én pár szem szederrel dúsítottam, de lenne még néhány ötletem (pekándió, csokoládéba mártott kávészemek, darált dió, csokoládéreszelék, kandírozott narancshéj, stb.). A végeredmény pedig egyszerűen gyönyörű: az édes, fehér máz és a sötét kakaós belső ellentéte tökéletes harmóniát eredményez, amit az ízek és a tészta textúrája még tovább fokoz.



Hozzávalók (egy 1,5 literes kuglófformához):
185 g margarin
185 g kristálycukor
egy csipet só
4 darab tojás és egy sárgája
22 g hollandi kakaó
1 tk instant kávé
375 g finomliszt
3/4 csomag sütőpor
1 dl tej
4 dkg szeder (vagy bármi más)

A mázhoz:
1 tojás fehérje
20 g porcukor

Elkészítés:
1. A puha margarint a sóval és a cukorral habosra keverjük.
2. Az egész tojásokat és a tojássárgáját egyenként hozzákeverjük a vajas keverékhez, tovább habosítva a masszát, majd a kakaót és a kávét hozzászórjuk, így keverjük tovább.
3. A lisztet elkeverjük a sütőporra, és a tejjel váltakozva a tojásos masszához keverjük (ezt már fakanállal).
4. Légkeveréses sütőben 155 fokon, sima sütőben 175 fokon kb 55-70 percig, vagy tűpróbáig sütjük.
5. A kisült kuglófot a formából kiborítva teljesen kihűtjük.
6. Amíg a kuglóf hűl, elkészítjük a mázat: a tojásfehérjét elkezdjük habbá verni. A félkemény habhoz hozzáadjuk a porcukrot, így verjük kemény habbá.
7. A kihűlt tésztát bevonjuk a krémmel, díszítjük, és megvárjuk, míg a máz teljesen megdermed.

Ps.: Úgy nézzétek a képeket, hogy mivel a hagyományos objektívem bekrepált, így sport-és tájképek fotózásához való objektívvel készültek... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése