2011. november 14., hétfő

Aranygaluska - a boldogságom receptje

Egy vallomásal kezdem. Bármilyen szuperfinom dolgokat sütöttem-főztem életemben, egy pofonegyszerű dolog mindig kifogott rajtam: az élesztő tejben történő felfuttatása. Bárhogyan is próbálkoztam, soha nem jött fel, még egy árva buborék sem keletkezett a tej tetején. A hétvégén azonban, amikor a legkedvencebb süteményem elkészítésére rászántam magam, csoda történt. Nem tudom, hogy a hely szelleme volt-e (a sütit nem itthon, hanem egy folyóparti, kandallós házikóban készítettem) vagy a TV-Paprikán eltanult trükk (az elmorzsolt élesztőt először csak a cukorral elkeverjük, és pár perc múlva magától folyóssá válik a beindult kelési folyamatoknak köszönhetően), de az élesztő olyan pompásan megkelt az edényben, hogy az őt takaró konyharuhát is elérte. Tudom, másoknak ez mindennapos, de nekem ez volt az utóbbi idők egyik legnagyobb élménye. Vagy mégsem. A legnagyobb az volt, amikor megkóstoltam a kész aranygaluskát: foszlós, illatos, lágy, meleg tészta, édes diós bevonattal. Csoda. Mennyország. Álom. Ilyesmik jutottak eszembe. Imádom ezt a sütit, pukkadásig tudom enni magam vele, és hála Istennek, már magamnak is el tudom készíteni. Bátran ajánlom az alábbi receptet kezdőknek is, mert tényleg nem nagy ördöngösség, ahogyan én azt korábban gondoltam. Az biztos, hogy a tésztát meglehetősen hagyományos módon készítettem: kandalló melege mellett kelesztettem, puszta kézzel dagasztottam, már tényleg csak a kemence hiányzott...



Hozzávalók (egy nagyobb kuglófformához):
500 g finomliszt
csipet só
25 g friss élesztő
0,5 + 3 dl langyos tej
1 tk + 3 ek kristálycukor
1 tk reszelt citromhéj
2 tojás sárgája
15 dkg + 5 ek. olvasztott vaj
200 g cukrozott darált dió (vagy készen vásárolható diótöltelék)

Elkészítés:
1. Az élesztőt a teáskanál cukorral a fél deci langyos tejben felfuttatjuk.
2. Eközben a lisztet felmelegítjük, elkeverjük benne a sót. Mehet bele a felfuttatott élesztő is.
3. A maradék langyos tejben kézi habverővel elkeverjük a tojássárgákat, ezt is a liszthez öntjük. Hozzáadjuk az öt evőkanál margarint, a citromhéjat és a cukrot is, majd az egészet addig dagasztjuk, amíg sima, hólyagos, és nem túl kemény tésztát kapunk.
4. A tészta tetejét belisztezzük, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
5.Egy nagyobb kuglófformát kivajazunk és enyhén kilisztezünk.
6. A megkelt tésztából vajba mártott evőkanállal galuskákat szaggatunk, megforgatjuk a vajban, utána a dióban, és a sütőformába rakjuk. Szép sorban haladunk addig, amíg elfogy a tésztánk.
7. A megtöltött formát letakarjuk, és újra kelesztjük kb. fél órán át.
8. A tésztát hagyományos sütőben kb. 150-160 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. (ha a teteje nagyon pirul, egy darab fóliával takarjuk le).
9. Míg a tészta megsül, készíthetünk vaníliamártást, amit én egészen egyszerűen oldottam meg. Vaníliás pudingport 7,5 dl  tejjel főzünk meg a csomagoláson leírtak szerint, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése