Minden karácsonykor elhatározom, hogy egy év múlva nem készítek mézest, aztán valahogy mindig úgy alakul, hogy "szükség lesz" egy adagra. Félreértés ne essék, nincs semmi bajom a mézessel, csupán unalmasnak találom, hogy minden évben ezt készítek. Idén, hogy ezt elkerüljem, kicsit változtattam a fűszerezésen, és az interneten lehetetlen kiszúróformák után kutattam: találtam kéményseprő, vagon, békakirály és törpe alakút is. Ezen a hihetetlen kreativitáson én is felbátorodtam, és megpróbáltam még karácsonyibbá tenni az amúgy is elég karácsonyi mézeskalácsot. Reszelt citrushéjak, kardamom, rózsabors, valamint friss gyömbér és igazi vanília is került a tésztába. A végeredmény igazi illatkavalkád lett, kenterbe ver bármilyen karácsonyi illatgyertyát vagy párologtatót.
Hozzávalók (kb. 100 darabhoz):
75 dkg finomliszt
2 kk szódabikarbóna
csipet só
2 kk mézeskalács fűszerkeverék
1 vaníliarúd kikapart belseje
egy citrom és egy narancs lereszelt héja
1 fél kk reszelt gyömbér
5 szem kardamom összetört magja
3-4 szem rózsabors, mozsárban megőrölve
25 dkg kristálycukor
5-6 dkg puha vaj
4 tojás
25 dkg langyos (!) méz
Elkészítés:
1. A lisztet, a fűszerkeveréket, a cukrot, a szódabikarbónát, a kardamomot, a rózsaborsot, a sót, a citrusok héját, a vaníliamagokat és a gyömbért egy tálban összekeverjük.
2. A langyos mézet is hozzácsurgatjuk, beleütjük a tojásokat, majd mehet bele a puha vaj is.
3. Az így kapott masszát alaposan, lehetőleg kézzel összedolgozzuk. Tömör, rugalmas tésztát kell kapnunk.
4. Ezután legalább 20 percig hagyjuk pihenni, de akár egy éjszakára is betehetjük a hűtőbe.
5. A tésztát kinyújtjuk, kiszúrjuk a formákat, majd 175 fokos sütőben (légkeverésesben 160 fokon) vastagságtól függően 8-12 perc alatt kisütjük őket. Sütés előtt megkenhetjük a tetejét mézes tojással, ettől szép fényes lesz, sütés után pedig egyszerű cukormázzal dekorálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése