2011. december 22., csütörtök

Keksz kávéhoz - Cantuccini

 Nem vagyok különösebben oda a kekszekért, viszont ez a cantuccini olyan jól sikerült, hogy fel fogom venni a kedvencek listájára. A cantuccini olasz kekszkülönlegesség, amit rendszerint kávéba mártogatva fogyasztanak. Éppen ezért a tésztát egészen szárazra, és nagyon ropogósra készítik, amit úgy érnek el, hogy a megsült tésztarudat felszeletelés után visszateszik pár percre a sütőbe. Én most durvára vágott mandulával készítettem, de más hasonló olajtartalmú mag is megfelel a célra (a pisztácia például túl puha lenne benne). Láttam már kakaós, likőrös változatot is, az alapreceptet bátran lehet variálni, ám a citromhéj és a fahéj maradjon meg állandó összetevőnek, ugyanis ez biztosítja a csodás illatot.



Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):
25 dkg liszt
16 dkg mandula
14 dkg porcukor
fél tk sütőpor
4 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
fél kk. fahéj
csipet só
2 tojás

1. A lisztet és a porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, a sót és a sütőport. Hozzáreszeljük a citrom héját, beleöntjük a vajat, majd hozzáütjük a tojásokat. Az egészből lágy tésztát gyúrunk.
2. Amikor a hozzávalók elkeveredtek, belegyúrjuk a késsel feldarabolt mandulát is.
3. A tésztából két ducibb, vagy három vékonyabb kígyót formázunk, akkorát, hogy a tepsi egyik szélétől a másikig érjen. 200 fokra  (légkeverésesen 180 fokos) előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.
4. A kisült tésztát ujjnyi avstag darabokra vágjuk, majd a tepsire visszapakoljuk őket, és a sütőbe visszatolva további 5-10 percig szárítjuk. Így nyeri el végső, igazán ropogós formáját.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése