2012. augusztus 24., péntek

Rumos-szilvás lepény


Amikor realizálódott bennem, hogy a hűtőben lévő szilvát (mennyiségénél fogva) nem fogom tudni elpusztítani, elkezdtem szilvás receptek után kutatni a neten. A Nosalty-n olvasgattam, s az ott talált receptekből raktam össze az alábbi sütit. A tészta omlós, puha, nem szárad ki, mert sülés közben átitatódik a szilvás-rumos-fahéjas lével. Már ha csak leírom is összefut a nyál a számban. Most fogyott el az utolsó kocka. De szilva még mindig van...


Hozzávalók (elég nagy, kb 35x45-ös, vagy két kisebb tepsihez):
22 dkg puha margarin
10 dkg házi vaníliás cukor (vaníliarúd a cukorba=házi vaníliás cukor)
10 dkg barna cukor
3 tojás
2 ek rum
35 dkg finomliszt
10 dkg Graham liszt
csipet só
3 tk. sütőpor
3-4 ek. tej
50 dkg szilva
1 tk fahéj
4 cl rum
1 ek porcukor
2 ek méz

Elkészítés:
1. A szilvát kimagozzuk, félbe vágjuk és egy tálba tesszük. Rászórjuk a fahéjat, a porcukrot, rácsurgatjuk a mézet és a rumot, majd alaposan összeforgatjuk. Félretesszük.
2. A vajat a tojásokkal és a cukorral habosra kikeverjük, a végén hozzákeverjük a rumot.
3. Egy másik tálban a kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd apránként a tojásos-margarinos masszához keverjük. A masszát végül a tejjel lazítjuk.
4. A tésztát egy sütőpapírral bélelt (vagy kilisztezett) tepsibe öntjük, a tetején szépen elrendezgetjük az illatos szilvákat, majd légkeveréses üzemmódban 170 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni
A tetejét fahéjas porcukorral meghinthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése