2011. június 7., kedd

Tonhal, citrom, pasta

A nyárról mindig az utazás, az utazásról pedig mindig a tenger jut eszembe, annak minden zamatos kincsével együtt. Ha tengerparti országba látogatunk, semmiképpen ne felejtsünk el megkóstolni valamilyen friss helyi halból készített fogást. Ám addig is, itthon felidézhetjük a nyaralás ízeit: hal, bazsalikom, citrom, fokhagyma... Ezekkel egyszerűen lehetetlen mellélőni. Ma egy nagyon egyszerű, nyári tésztaételt készítettem, ami az egyik kedvencem, és nem csak azért, mert számtalan módon variálható, hanem mert extra gyorsan elkészül, így minimális időt kell a sütő mellett ácsorogni. Ez most egy paradicsomos ragus változat, ám tejszínesen, krémsajttal legalább olyan csábító.



Hozzávalók 2 személyre:

200 spagetti (vagy bármilyen más száraztészta, én a megmaradt karácsonyi tésztát használtam fel)
1 olajos tonhalkonzerv (160 g)
1 citrom
3 ek olívaolaj
1-2 duci gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagyobb paradicsom
friss bazsalikom
friss petrezselyem
só, bors
2 dl víz a ragu felöntéséhez
1-2 ek liszt a sűrítéshez
kapor, frissen reszelt parmezán

1. A tésztát bő, sós, forrásban lévő vízbe feltesszük főni.
2. Amíg a tészta fő, elkészítjük a mártást. Ehhez a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát présen átnyomjuk (vagy szintén apróra vágjuk), és az olívaolajon megpirítjuk.
3. A paradicsomot kockára vágjuk, és ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk, majd felöntjük a vízzel.
4. A mártást ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal és petrezselyemmel, majd belereszeljük a citrom héját, és belefacsarunk 1-2 ek levet. Így főzzük addig, amíg a paradicsom megpuhul (ilyenkor a héja teljesen leválik a húsról).
5. A mártást (ha szükséges) a liszttel besűrítjük.
6. A megfőtt tésztát leszűrjük, majd a mártással tálaljuk, a tetejére friss parmezánt és kaprot szórunk.

2 megjegyzés:

  1. hú, de jól néz ki, és hamar elkészül. ki kell próbálnom :)

    VálaszTörlés
  2. :) Bizony! Majd várom a visszajelzéseket, hogy hogy sikerült.

    VálaszTörlés