2011. szeptember 21., szerda

Mediterrán pulykacomb citromos-bazsalikomos burgonyapürével

Fogalmam sincs, hogy a mediterrán régióban mennyire menő pulykacombot sütni, az olaszos ízvilág miatt mégis úgy érzem, nevezhetem mediterránnak ezt a fogást. Olaszos ízvilág alatt a fűszerezést és a világ egyik legfantasztikusabb sonkaféleségét, a pancettát értem. A pancetta a bacon fűszeres olasz változata, és intenzív ízeinek köszönhetően egészen különleges aromát kölcsönöz bármilyen ételnek. Elég drága szalonnafajta, de egyszer mindenképpen érdemes megkóstolni. Ha nincs, természetesen helyettesíthető "sima" bacon-nel is. A pulykahús mellé gombát is szeltem, az étel pedig így kakukkfűért kiáltott, ez a fűszer ugyanis remekül passzol a sült húshoz és a gombafélékhez is (a grillezett vargánya például számomra elképzelhetetlen kakukkfű nélkül).


Hozzávalók:
2 db pulykacomb
25 dkg vegyes gomba
kakukkfű

bors
6 vékony szelet pancetta

a burgonyapüréhez
0,5 kg burgonya
egy kis csokor friss bazsalikom
egy ek vaj
egy ek tejföl
ízlés szerint tejszín (1-2 dl)
1 citrom héja

1. A pulykacombokat néhány helyen bevagdossuk, hogy a fűszerek könnyebben átjárják a húst (mellesleg a sütési idő is csökken). A húst borssal, kakukkfűvel és kevés sóval bedörzsöljük és tűzálló tálba fektetjük.
2. A pancettával betakarjuk a húsdarabokat, majd kb. fél deci vizet öntünk alá (a hús és a gomba elegendő levet ereszt majd).
3. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a hús mellé szórjuk.
4. Fóliával letakarva légkeveréses sütőben 160 fokon (normál sütőben 200 fokon) legalább 1,5 óráig sütjük, ezután  a csonthoz közel bevágva ellenőrizzük, hogy szükséges-e tovább sütni.
5. A burgonyát alaposan megmossuk és héjastól puhára főzzük őket.
6. A megfőtt, héjától megszabadított krumplit szétnyomjuk, vajjal, tejföllel gazdagítjuk. Ha szükséges, utánasózunk.
7. Ezután elővesszük a robotgépet, és annyi tejszínnel, amennyivel krémes állagot érünk el, simára dolgozzuk, a végén belekeverjük a durvára vágott bazsalikomot, tetejét reszelt citromhéjjal díszítjük (nagyon finom, friss ízt és illatot is ad az ételnek).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése