2011. október 9., vasárnap

Kettesben: Kacsamájszeletek hagymalekvárral (előétel)

Mivel a legutóbbi (és eddigi egyetlen) BonBonBerry-szavazást a romantikus, kettesben eltöltött vacsoraötletek nyerték (és mellesleg a párommal évfordulót is ünnepeltünk), adta magát, hogy egy nem hétköznapi vacsorát készítsek el. Az előétel ötletét a fagyasztóban bujkáló kacsamáj adta, a hagymalekvárt pedig régóta szerettem volna kipróbálni. Mint utólag kiderült, a két íz főnyeremény együtt: a krémes, édesre sült máj és a pikáns, édes-savanykás lekvár egyszerűen tökéletes kiegészítői egymásnak. Lehet hozzá falatnyi kenyérkockákat pirítani, de önmagában is fenomenális.

Hozzávalók:
egy egész kacsamáj (jelen esetben 500 g)
bő fél liter tej

500 g libazsír

A hagymalekvárhoz (2 főre):
1 nagy fej lilahagyma
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
1 tk balzsamecet
1 ek méz
1 ek barna cukor
fél dl száraz vagy félszáraz rosébor

A máj elkészítése:
A májat lehetőleg előző nap készítsük el, vagy tálalás előtt pár órát legyen ideje a hűtőben hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.
1. A májat pár órára sós tejbe áztatjuk.
2. A zsírt egy lábasba öntjük, és ebbe tesszük az egész májat (az a jó, ha a zsír ellepi).
3. Forrástól számított 10-15 percig sütjük a májat, ekkor ellenőrizzük, hogy átsült-e (a legvastagabb részt egyszerűen kettévágjuk, ha szép fehér, akkor kész, ha még rózsaszínes, kell neki pár perc).

A hagymalekvár elkészítése:
1. A hagymás félkarikára szeleteljük, a vajjal és az olajjal egy lábasban elkezdjük pirítani. Kb fél perc múlva mehet is bele az összes többi hozzávaló.
2. Alaposan összekeverjük, és fedő alatt, alacsony lángon 25 perc alatt puhára, illatosra pároljuk. Langyosra hűlve a vékony szeletekre vágott máj mellé halmozzuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése