Mivel holnap hivatalosan is a karácsonyvárás időszakába lépünk (és így a sütigyártási mániámat is nyugodtan foghatom az ünnepekre), próbáltam valami nem kifejezetten karácsonyi, mégis jellegét és összetevőit tekintve az ünnepre emlékeztető finomságot készíteni. Ekkor ugrott be Marcel Proust és Az eltűnt idő nyomában. A mű egy olyan gasztronómiai csodáról ejt szót, ami azóta nem hagyott nyugodni, amióta elolvastam. A narrátor ugyanis leírja azt a pillanatot, amikor Combray-ben először kóstolt madeleine-t teával, s mindezt olyan érzékletesen teszi, hogy úgy gondoltam, ezt egyszerűen muszáj kipróbálnom. Már Nigella könyvében is megtetszett a süti (ő csak rózsabimbónak hívja őket), ám amikor a Corában ráakadtam az utolsó, árván lógó madeleine sütőformára, egyértelmű jelnek tekintettem, hogy ideje a tettek mezejére lépnem. Hogy a proust-i süti milyen recept alapján készült, azt sajnos nem tudom, ezért én egy gesztenyés változatot készítettem el. Imádtam a gesztenyés-vaníliás illatot a levegőben, és imádtam a kívül ropogós, belül tömör és puha tésztát. Ahogyan Proust írja: "abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerűen káprázattá változtatta, éppúgy, mint a szerelem, s mint hogyha csak megtöltött volna valami értékes eszenciával: jobban mondva, az eszencia nem bennem volt, én voltam az." Én Earl Grey-jel kísértem, és úgy gondolom, írni/olvasni is jó róla, de megkóstolni az igazi.
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz):
135 g puha vaj
13 dkg porcukor
fél vaníliarúd kikapart magja
1 kisebb tojás fehérje
1 egész tojás
18 dkg liszt
5 g sütőpor
15 dkg natúr gesztenyemassza
0,8 dl tej
Elkészítés:
1. A vajat, a vaníliát és a porcukrot robotgéppel habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást. Ezzel tovább keverjük, végül pedig beletesszük a gesztenyemasszát is.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fakanállal óvatosan a vajas-gesztenyés masszába forgatjuk.
3.A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a gesztenyés alaphoz forgatjuk.
4. Végül a tejjel fellazítjuk a tésztát.
5. A madeleine formákba púpos teáskanálnyi tésztát halmozunk, kicsit elegyengetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése