2011. június 16., csütörtök

Lilahagyma a pogácsában

Úgy gondolom, hogy elég magabiztosan mozgok a konyhában, egy művelet azonban minden egyes alkalommal kifog rajtam: az élesztő megfuttatása. Nem hogy nem zubog ki az edényből, de még csak nem is kezd buborékolni a drága, pedig mindent nagymamai utasítás szerint és szülői felügyelet alatt végeztem. Ám a modern kor nagy találmánya, a porélesztő nagy változást hozott az életembe, így nem kell lemondanom a könnyű, kelesztett tészta szépségeiről (és finomságáról). A következő pogácsa receptet nem mástól, mint a páromtól lestem el, aki egyszer csak hirtelen felindulásból olyan sajtos pogácsát rittyentett, hogy az majdnem beszélni kezdett. Irigykedtem is rá rendesen, aztán én is kipróbáltam a receptet, és működött. Ezúttal sajt helyett lilahagymás vajat tettem a pogácsába. A hagyma sülés közben kiadta finom, édeskés ízét, a tészta pedig, mondanom sem kell, csudaszépre sült.



50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
5 dkg zsír (vajjal helyettesíthető)
1 tojás
1 dl langyos tej
1 csomag porélesztő
1 kk cukor
1 csapott ek só
a töltelékhez:
kb. 3 dkg olvasztott vaj
1 kisebb fej lilahagyma
+ 1 tojássárgája a tetejére (nekem nem volt több tojás otthon, vajjal helyettesítettem)

1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, beleszórjuk az élesztőt és félretesszük.
2. A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal és zsírral, hozzáütjük a tojást, beletesszük a sót, majd az élesztős tejet. A tésztát kézzel addig gyúrjuk, amíg az összetevők összeállnak, és szép sima tésztát kapunk. Ekkor egy konyharuhával lefedve kb 30 percig pihentetjük (direkt nem hívom"kelesztés"-nek, mert akkor nekem tutira nem sikerülne...).
3. A kelesztés után a tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a vajjal és rászórjuk az apróra vágott hagymát, majd a következőképpen hajtogatjuk: a tésztát úgy helyezzük el a deszkán, hogy a hosszabbik fele legyen hosszanti irányba, így alulról, a rövidebb oldalától elkezdhetjük a hajtogatást. A tésztát alulról fölhajtjuk kb a tészta 2/3-áig, a fölső szabadon maradt oldalt pedig ráhajtom az előzőre. Az így kapott tésztát újra kinyújtom az előzőhöz hasonló télalappá, és az egészet a hosszabbik oldalánál kezdve (mintha kakaós csigákat gyártanánk) feltekerjük. Ezután a sodrófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és jöhet a szaggatás egy tetszőleges átmérőjű pogácsaszaggatóval. A hátramaradt tésztánál a hajtogatási műveletet nem, ám a csigába tekerést végre kell hajtani, így lesznek szép egyenletes rétegei a pogácsának.
4. A pogácsák tetejét tojássárgájával megkenjük és 200-220 fokos sütőben kb 15 perc alatt, vagy amíg szép aranysárga színt nem kapnak, megsütjük.



A pogácsa isteni finom akkor is, ha hagyma helyett füstölt sajtot teszünk bele. Ekkor kb. 15 dkg reszelt sajtot szórunk a kinyújtott tésztára, és fontos, hogy a tésztában használt sómennyiséget csökkentsük le egy kávéskanálnyira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése