Látni kellett volna az arcomat, mikor életemben először, a debreceni karácsonyi forgatagban megláttam a "Töki pompos" feliratot az egyik fabódé oldalán. Igen, bevallom, körülbelül 18 évesen tanultam meg, mit is jelent ez az első hallásra, valljuk be, elég komikusan hangzó szó, és hozzám képest is hosszan tartó nevetés követte. Hiába volt kissé kevés a feltét, a kívül barna és ropogós, belül viszont omlós és puha tészta teljesen elvarázsolt. Megpróbáltam itthon rekonstruálni ezt a kemencés történetet, de sajnos rá kellett jönnöm, bármilyen szuper is a légkeveréses sütő, a kemence az igazi. Így a gazdag feltéttel kárpótoltam a különleges tésztát (ami azért így sem lett rossz). Igazából bármit rátehetünk, amit csak kívánunk, én maradtam a hagyományos lila hagymás-szalonnás változatnál, és bejött. Nekem is, és a barátainknak is.
Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg liszt
másfél csomag szárított élesztő vagy 5 dkg friss élesztő
1 kockacukor
2 dl langyos tej
1,5 csapott evőkanál só
4 ek. olaj
kb 1,5 dl langyos víz
a tetejére:
50 dkg húsos szalonna vagy bacon
3 fej lilahagyma
500 ml tejföl
3 gerezd fokhagyma
1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk/beleöntjük az élesztőt, meleg helyre félretesszük pár percre.
2. A lisztben elkeverjük a sót, majd beleöntjük a kissé felfutott élesztőt, az olajat, majd annyi langyos vizet öntünk hozzá, amíg olyan rugalmas, puha tésztát kapunk, ami elválik a keverőedénytől, és nem ragad a tiszta kezünkre (azért fontos, hogy tiszta kézzel ellenőrizzük a tészta ragacsosságát, mert a nedves vagy zsíros kéz félrevezető lehet).
3. Meleg helyen, ruhával letakarva fél óráig kelesztjük, vagy addig, míg a duplájára nő.
4. A megkelt tésztát szűk 1 cm vastagságúra terítjük egy nagy tepsiben (valószínűleg csak két adagban lehet elkészíteni), és először feltét nélkül 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fok) 3-4 perc alatt elősütjük.
5. Amikor a tészta teteje már nem fényes, és látjuk, hogy elkezdett sülni, kivesszük, és rátesszük a feltétet: a fokhagymát a tejfölbe préseljük, a tésztára kenjük, majd megszórjuk a felkockázott szalonnával és a karikára vágott lila hagymával.
6. A sütőbe visszadugva további 20-25 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése