A Victoria sponge cake nevű tradícionális angol desszertnek számtalan változata kering az interneten: erdei gyümölcsökkel, gesztenyepürével, csokoládéval felturbózott süticsodák. Egy valamire való gasztroblogger (főleg, aki alapvetően édességekre specializálódott) legalább egyszer elkészíti ezt az édességet. A sütemény neve onnan ered, hogy állítólag Viktória királyné előszeretettel falatozott belőle a délutáni teája mellé. Alapvetően egy nagyon egyszerű süteményről van szó: két réteg vajas piskóta között lágyan felvert tejszínhab és eperlekvár. (Itt megjegyzem, hogy a tejszínkrémet akkor érdemes felhasználni, ha a sütemény azonnal tálalásra és elfogyasztásra kerül, különben a hab hamar összeesik és elvész a dekoratív külső.) A kiváló minőség tehát az alapanyagok frissességén múlik: friss tojás és habtejszín, és nagyon jó minőségű lekvár. Mind küllemre, mind pedig ízre olyan, mintha a mennyországból küldték volna ide, földi halandók közé.
Hozzávalók (egy kicsi, kb. 8 szeletes tortához):
17 dkg finomliszt
17 dkg puha vaj
17 dkg cukor
3 nagyobb tojás
2 ek. tej
1,5 ek. sütőpor
fél vaníliarúd vagy 1 ek. vaníliakivonat
csipet só
+
eperdzsem
1,5 dl habtejszín (30°%-os)
1 ek. porcukor
Elkészítés:
1. A piskótához először a lisztben elkeverjük a sütőport és a sót.
2. A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét egy külön tálba tesszük, a sárgájához hozzáadjuk a puha vajat és a cukrot, majd robotgéppel összekeverjük.
3. A tojások fehérjét kissé felverjük, és a cukros masszához keverjük.
4. Végül az egészhez hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, és körkörös mozdulatokkal összedolgozzuk.
5. Ebből a mennyiségből két piskótakorongot sütünk ki. Egy 18 cm átmérőjű forma alját kibéleljük sütőpapírral, a széleit kivajazzuk, kilisztezzük, majd a fele tésztát beleöntjük. 180 fokra (légkeverésesen 160 fok) előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranysárgára sütjük. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el.
6. A tortalapokat tortarácson hagyjuk kihűlni, közben felverjük a tejszínt a porcukorral.
7. Az alsó lapot bőven megkenjük lekvárral, a közepére púpozzuk a tejszínt, majd a másik tortalapot ráhelyezzük, és enyhén megnyomjuk. A tetejét porcukorral meghintjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése