2012. február 25., szombat

Szezámmagos-zabpelyhes csirkemellcsíkok sült céklával, fetával és mandarinnal

Ma valami egészen merészre adtam a  fejem. Mindig tartottam egy kicsit a lássuk-miből-élünk típusú főzéstől, amikor az otthon fellelhető alapanyagokból készít az ember valami különlegeset, mert féltem, hogy valami iszonyú kotyvalék jön ki belőle. Ám a mostani párosítás nagyon ígéretesnek tűnik, lehet, hogy ezentúl gyakrabban "merészkedek". Az enyhén fűszeres húscsíkok passzolnak a cékla jellegzetes, földes, ám nem túl hivalkodó ízéhez, a feta intenzív sóssága kitűnően kiegészíti a céklát. Végül az étel kiált valami édeskés-fanyar íz után, amit a mandarin ad meg. Szóval ez tényleg nagyon finom lett.

Hozzávalók 2 személyre:
a sült céklához:
4 darab cékla
friss rozmaring
olívaolaj

A csirkecsíkokhoz
35 dkg csirkemell csíkokra vágva
1 tojás
6 dkg liszt
fél deci tej
egy-egy marék zabpehely és szezámmag
só, bors, friss kakukkfű

ezen kívül:
5 dkg feta sajt
2 db mandarin

Elkészítés:
1. Először a céklát készítjük el. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
2. A céklákat megmossuk, és héjával együtt mindegyiket egy-egy alufólia darabra ültetjük. Megszórjuk a rozmaringgal, sózzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és egy tepsire ültetve betoljuk a sütőbe, kb 1 órára, vagy amíg meg nem puhul.
3. Közben elkészítjük a csirkecsíkokat. A tojást kézi habverővel kissé felverjük, hozzáöntjük a tejet, ezzel is elkeverjük, majd a lisztet csomómentesen elkeverjük benne. Jól megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a zabpelyhet és a szezámmagot, és félretesszük.
4. A csirkecsíkokat ebbe a palacsintatésztába jól megmártogatva forró olajban kisütjük. Figyeljünk, a csirkemell hamar kiszárad, a falatnyi daraboknak elég akár 1-2 perc, és elkészülnek, ezért folyamatosan ellenőrizzük a húst!
5. A megsült céklát hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk (az olaj miatt egy kézzel könnyen megy), és cikkekre vágva tálra tesszük. Rámorzsoljuk a fetát, melléhelyezzük a husikat, és az egészet megkoronázzuk a mandarin cikkekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése