Banándzsem? Nyáron? Nos, igen. Abszolút jogos a kérdés, hogy a barackok, málnák és cseresznyék szezonjának kellős közepén miért éppen banánból jutott eszembe lekvárt készíteni. De vajon a karibi térségben élők miből készítenek lekvárt? Hát banánból! Miért ne próbálnánk ki mi is? Ezt nem is nevezném lekvárnak, inkább banánvajnak, ami enyhén sós vajas kenyéren utánozhatatlan. Ezt is ajándékba készítettem (az ajándékozottnak ezúton is köszönöm a képeket!), és mindenképp valami különlegeset szerettem volna. Így az egyik gasztromagazin receptje nyomán csatlakozott a banánhoz némi rum, és az egzotikus fűszerek legjava: fahéj, vanília, szerecsendió.
Hozzávalók
2 kg érett banán
2 db lime
1 db grapefruit
35 dkg cukor (ettől igen édes dzsemet kapunk, ha valaki fanyarabban szereti, elég 20 dkg is)
1 rúd vanília
fél kk fahéj
fél kk szerecsendió
4 cl rum
Elkészítés:
1. A banánokat meghámozzuk, kissé pépesítjük egy villával.
2. A citrusok levét kinyomjuk, a citrom héját lereszeljük, és mindezt a banánhoz keverjük.
3. A cukorból kb. 1 dl vízzel szirupot főzünk (kis lángon addig kevergetjük, amíg fehéres színt nem kap, ekkor kész a szirup, és rögtön vegyük le a tűzről).
4. A sziruphoz hozzáadjuk a banánt, a fűszereket, és a rumot.
5. Ezután kb. 20 percig főzzük a masszát, ha hab képződik rajta, azt leszedjük.
6. Üvegbe töltjük, fejre állítjuk pár percre, majd jöhet a dunszt és a hűvös kamra (a hűtő még jobb) polca.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése