Régebben találtam egy kókusztejes tejberizs receptet, amelyet kicsit átalakítottam, és olyan jól sikerült, hogy azóta legalább havonta egyszer meg kell csinálnom. Ám, hogy ne csak én osztozzak a kókusztej, a méz, a fűszerek és a friss gyümölcsök különleges harmóniájában, megpróbáltam mindezt az ízkavalkádot sütemény formájában megalkotni, így az hordozhatóvá vált. A süti sajnos nem lett olyan észbontóan finom, mint maga a tejberizs, de így sem okoz csalódást, és könnyen szállíthatóvá is vált. A kész tejberizsnek csak egy részét használtam fel a sütihez, a többit rendeltetésszerű fogyasztásra betettem a hűtőbe.
Hozzávalók a tejberizshez:
20 dkg rizottó rizs
2,5 dkg vaj
1 konzerv kókusztej (400 ml)
csipet só
2 ek. kókuszreszelék
vaníliaaroma/vaníliakivonat
6 ek. akácméz (aki édesebben szereti, nyugodtan növelheti a mennyiséget)
1 kk fahéj
2 cent Curaçao
20-25 szem magozott cseresznye (vagy meggy, vagy eper, vagy más bogyós gyümölcs)
1. A rizst néhányszor hideg vízben négyszer-ötször átmosom, hogy megszabadítsam a felesleges keményítőtől.
2. A megmosott rizst egy lábasba borítom, és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadom a vajat, a sót és a likőrt, majd megvárom, míg az összes levet magába szívja.
3. Ezután hozzáöntöm a kókusztejet, belekeverem a fahéjat, a vaníliakivonatot és a kókuszreszeléket, majd kis lángon gyakori kevergetés mellett megfőzöm a rizst (ha kemény lenne a rizs, de már elfőtte a folyadékot, kevés tejjel felöntve tovább főzhetjük).
4. Ha a rizs megpuhult, mehet bele a méz, és a lecsepegtetett gyümölcs.
5. Hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk, a tetejére mehet egy kis pirított kókuszreszelék vagy a felhasznált gyümölccsel harmonizáló lekvár.
Hozzávalók (kb. 10 db tejberizs muffinhoz):
15 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
2 tojás
3 dkg vaj
7 dkg nádcukor
fahéj
15-16 dkg a kész tejberizsből
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből közepesen kemény habot verünk.
3. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a megolvasztott vajjal és a fahéjjal.
4. A tojásos keveréket a liszthez keverjük, a tésztát a fehérjehab hozzáadásával lazítjuk, majd a masszához hozzákeverjük a tejberizst.
5. A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk és kilisztezzük (én papírkapszlikba adagoltam a tésztát, de a tészta egy picit a papírra ragadt, a vajazásos megoldásnál viszont egész biztosan nem kell ilyesmitől tartani), és a tésztát a mélyedésekbe adagoljuk úgy, hogy azoknak kb. a 3/4-ét töltse ki.
6. 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sülnek. Langyosan érdemes fogyasztani.
nagyon jól néznek ki, biztosan fincsi lehet :)
VálaszTörlés