2011. május 31., kedd

(Kókusz)tejberizs muffin

Régebben találtam egy kókusztejes tejberizs receptet, amelyet kicsit átalakítottam, és olyan jól sikerült, hogy azóta legalább havonta egyszer meg kell csinálnom. Ám, hogy ne csak én osztozzak a kókusztej, a méz, a fűszerek és a friss gyümölcsök különleges harmóniájában, megpróbáltam mindezt az ízkavalkádot sütemény formájában megalkotni, így az hordozhatóvá vált. A süti sajnos nem lett olyan észbontóan finom, mint maga a tejberizs, de így sem okoz csalódást, és könnyen szállíthatóvá is vált. A kész tejberizsnek csak egy részét használtam fel a sütihez, a többit rendeltetésszerű fogyasztásra betettem a hűtőbe.

Hozzávalók a tejberizshez:
20 dkg rizottó rizs
2,5 dkg vaj
1 konzerv kókusztej (400 ml)
csipet só
2 ek. kókuszreszelék
vaníliaaroma/vaníliakivonat
6 ek. akácméz (aki édesebben szereti, nyugodtan növelheti a mennyiséget)
1 kk fahéj
2 cent Curaçao
20-25 szem magozott cseresznye (vagy meggy, vagy eper, vagy más bogyós gyümölcs)

1. A rizst néhányszor hideg vízben négyszer-ötször átmosom, hogy megszabadítsam a felesleges keményítőtől.
2. A megmosott rizst egy lábasba borítom, és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadom a vajat, a sót és a likőrt, majd megvárom, míg az összes levet magába szívja.
3. Ezután hozzáöntöm a kókusztejet, belekeverem a fahéjat, a vaníliakivonatot és a kókuszreszeléket, majd kis lángon gyakori kevergetés mellett megfőzöm a rizst (ha kemény lenne a rizs, de már elfőtte a folyadékot, kevés tejjel felöntve tovább főzhetjük).
4. Ha a rizs megpuhult, mehet bele a méz, és a lecsepegtetett gyümölcs.
5. Hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk, a tetejére mehet egy kis pirított kókuszreszelék vagy a felhasznált gyümölccsel harmonizáló lekvár.




Hozzávalók (kb. 10 db tejberizs muffinhoz):
15 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
2 tojás
3 dkg vaj
7 dkg nádcukor
fahéj
15-16 dkg a kész tejberizsből

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből közepesen kemény habot verünk.
3. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a megolvasztott vajjal és a fahéjjal.
4. A tojásos keveréket a liszthez keverjük, a tésztát a fehérjehab hozzáadásával lazítjuk, majd a masszához hozzákeverjük a tejberizst.
5. A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk és kilisztezzük (én papírkapszlikba adagoltam a tésztát, de a tészta egy picit a papírra ragadt, a vajazásos megoldásnál viszont egész biztosan nem kell ilyesmitől tartani), és a tésztát a mélyedésekbe adagoljuk úgy, hogy azoknak kb. a 3/4-ét töltse ki.
6. 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sülnek. Langyosan érdemes fogyasztani.


1 megjegyzés: