A spenót az egyik legmegosztóbb növény, amely az ember tányérjára kerülhet. Sajnos az iskolai menzás élmények rombolóan hatottak a spenót hírnevére, ezért ideje a gyermekkor rettegett ételét új köntöbe bújtatni és újra felfedezni. Már csak azért is, mert azon kívül, hogy a spenót igen vitamindús étel, ha jól van elkészítve, egyáltalán nincs kellemetlen mellékíze, sőt, hihetetlen aromák szabadulnak fel belőle. Apukám a példa rá, hogy igenis a spenótgyűlölők is megkedvelhetik a spenótos fogásokat (egy spenótos-ricottás lasagne szeletet sikerült elfogyasztania, és ízlett neki). Az alábbi recept alapját érdekes módon egy gyerekeknek írt receptfüzetben találtam, ahol a sok krémes muffin és epres tortácska között alattomos módon lapult meg a spenótos-tejfölös pizza receptje. Tapasztalatom szerint két fontos lépést kell tenni, hogy a spenót ízét megbolondítsuk: az egyik a fokhagyma (minél több, annál jobb), a másik pedig valamilyen krémsajt, tejszín vagy ricotta, amellyel dúsítva egységes töltelék-állagot tudunk kialakítani, amelyet tortellini vagy tésztabatyu töltésére is használhatunk. Én most joghurtot használok, hogy a pizza tésztája kicsit átitatódjon a hátramaradt fűszeres lével.
Hozzávalók:
A tésztához (2 emberes méretű pizzához):
0,5 kg liszt
1tasak szárított élesztő
1/2 evőkanál só
1/4 ek. oregánó
1/4 ek. bazsalikom
3 dl langyos víz
3 ek. olívaolaj (a sima étolaj sajnos nem jó)
frissen őrölt bors
A spenótos feltéthez:
1/2 kiló friss spenótlevél (megszabadítva a keményebb száraktól)
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt (vagy tejföl)
néhány szelet sonka, vagy amilyen felvágott éppen van otthon
10 dkg reszelni való sajt (a friss parmezán az igazi)
ketchup (a házi paradicsomszósz még jobb)
só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítés:
1. Először a tésztát készítjük el. A lisztet kicsit meglangyosítjuk, belekeverjük a sót, a borsot, a bazsalikomot és az oregánót.
2. Egy másik, nagy keverőtálba beleöntjük a langyos vizet és az olívaolajat, elkeverjük benne az élesztőt,
3. Robotgép dagasztókarjával keverni kezdjük az olajos keveréket, miközben apránként adagoljuk hozzá a lisztet. Ha minden liszt belekerült, még pár percig dagasztjuk, amíg szép rugalmas, hólyagos tésztát kapunk.
4. Ezután a tésztát olajozott tálba tesszük, ruhával letakarjuk, és fél óráig, vagy amíg a kétszeresére kel, pihentetjük.
5. Közben elkészíthetjük a feltétet. A spenótleveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük.
6. Egy lábasban olajat hevítünk, ebbe belepréseljük a fokhagymát, majd rögtön mehet rá a spenót.
7. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd ha már a levelek teljesen összeestek, akkor lehúzzuk a tűzről. (Ha maradt volna víz a spenót alatt, azt leöntjük.)
8. A joghurtot/tejfölt a spenóthoz keverjük, és félretesszük.
9. A pizzatésztát két egyenlő részre osztjuk (ha nem használjuk fel mindet, le is fagyaszthatjuk). Az egyik gombócnyi tésztát tetszőleges alakúra nyújtjuk, majd kiolajozott és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Akkor kapunk finom ropogós tésztát, ha vékonyra nyújtjuk, és magas hőfokon sütjük.
10. A tésztára néhány csepp ketchupot csepegtetünk, majd ráfektetjük a sonkacsíkok felét. Ezután jöhet rá a spenót és a reszelt sajt fele. Végül tojást ütünk a pizza tetejére.
11. 240 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, vagy amíg a pizza szélei aranybarnává válnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése