Üdvözlök mindenkit BonBonBerry nevű blogom születésének napján!
Régóta ért már bennem a gondolat, hogy a világhálón is megosszam konyhai kalandozásaim tapasztalatát és eredményeit. Remélem, hogy ez a kis virtuális tér sokatok számára nyújt majd szívet-lelket (és ízlelőbimbókat) melengető tapasztalatokat. Mivel a főzés mellett nagy szenvedélyem a fotózás is, a receptélményeket többnyire saját képeimmel gazdagítom majd, ahol ez másképpen lesz, természetesen jelezni fogom. No de szavak helyett beszéljenek az ízek.
Eperszezozon. Ez számomra az egyik legédesebb szó a kora nyári időkben. Ilyenkor naponta fél kiló eper is képes eltűnni a konyhaasztalról (igen, néha egymagam teszek róla). Imádom az epret süteményekben, házi joghurtos fagylaltban (joghurt, préselt gyümölcshús és ízlés szerinti mennyiségű barna cukor/méz, és mehet is a fagyasztóba pár órára, ami alatt érdemes párszor átkeverni), de a legújabb kedvencem a tejszínes eperleves, amely egy igazi varázslat: tálalhatom levesként, ám gyümölcsturmixként is tökéletesen megállja a helyét. Ám ha valaki melegen készíti el, netán egy kis vörösborral megspékelve, akkor gyors és szuperfinom télesti levessé válik. Annak köszönhetően, hogy a gyümölcsöt az alábbi recept szerint nem teszem ki semmiféle hőhatásnak, az minden zamatát és tápanyagát megőrzi (az eper magas rosttartalmának köszönhetően rendkívül jó hatással van az emésztésre, de bővelkedik C-vitaminban és antioxidánsokban is). Az eper, a méz és a tej mennyisége ízlés szerint változtatható attól függően, hogy valaki sűrűbben vagy hígabban kedveli. Íme a recept:
Hozzávalók 2 személyre:
15-20 dkg megtisztított eper
1 evőkanál habtejszín
4 evőkanál akácméz
0,5 l hideg tej
csipet fahéj és szegfűszeg
1/4 vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés:
1. A gyümölcsöt egy tálba öntjük a méz, a fűszerek és a tejszín társaságában, majd botmixerrel pürésítjük.
2. A pürét ezután felöntjük a tejjel, és alaposan összekeverjük. (Ilyenkor jöhet a kóstolás: ha szükséges, alakíthatunk a leves/turmix édességén vagy fűszerességén.)
3. A kész folyadékot finom szűrőn átszűrjük, hogy megszabadítsuk az apró magoktól, majd friss eperszeletekkel és esetleg mentalevéllel díszítve, hidegen tálaljuk. Hihetetlenül frissítő a meleg nyári napokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése