A páromnál tengeri hallal nem lehet mellélőni. Eredetileg tonhalsteak-et szerettem volna készíteni, de sajnos nem kaptam a boltokban. A lazac sem rossz megoldás, sőt: vásároljunk bőrös filét, így sütéskor a hal bőrös oldalára illatos-ropogós kérget süthetünk. Azért szeretek tengeri halat készíteni (meg halat egyáltalán), mert nagyon hamar elkészül, egészséges, és bármikor megtöri a hétköznapi vacsorák hús-zöldség hegemóniáját. Ezen kívül a tengeri hal némi friss citrommal mindig a nyár, a tenger ízeit idézi fel bennem. A halat most egy órára grapefruitos-balzsamecetes-mézes keverékbe pácoltam, ettől finom édes-savanyú ízt és remek illatot szívott magába, ami sülés után diszkréten lengte körül az önmagában is jellegzetes ízű halhúst. Köretnek egyszerű sajtkrémes rizst készítettem, amit egyébként bátran dúsíthatunk, én egy kis bébispenóttal tudnám elképzelni.
Hozzávalók (2 főre):
a lazachoz:
2 db, egyenként 20 dkg-os lazacfilé
2 ek olívaolaj
1 tk fehér balzsamecet
egy nagy grapefruit kifacsart leve
2 ek méz
a rizshez:
kb. 15 dkg rizs
víz
só
1 tubus sajtkrém
1. A lazacot megmossuk, a még megmaradt szálkákat kihúzgáljuk.
2. Az olívaoljaból, balzsamecetből, grapefruitléből és mézből pácot készítünk.
3. Egy aromazáró zacskóba beletesszük a halszeleteket, ráöntjük a páclét, a zacskót lezárjuk és óvatosan összerázzuk, hogy a halat mindenhol érje a pác, majd hűtőbe tesszük egy órára.
4. A rizst megmossuk, majd sós vízben puhára főzzük. A sajtkrémet a kész rizsbe keverjük, és félretesszük.
5. A lazacot közvetlenül a tálalás előtt sütjük meg. Egy serpenyőt szárazon forróra melegítünk, majd a halakat bőrös oldalukkal lefelé beletesszük (ha szükségesnek látjuk, egy pár csepp olajat a hal alá önthetünk, ám számoljunk azzal, hogy ez nagy füstöt fog okozni). A hal tetejét picit megsózzuk. Nem kell a halnak sok idő, pár perc alatt megsül, ezért mikor megfordítjuk a halat, fél perc elég is lesz.
6. Végezetül a rizsből gombócokat formálunk, és a hal mellé tesszük, gyümölccsel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése