Születésnapomra meglepetem magam és a vendégsereget gyerekkorom egyik kedvenc sütijével, a kókuszkrémmel töltött keksztekerccsel. A tésztába lekvár, kókuszkrém és fekete kávé, a töltelékbe pedig zavarba ejtően sok kókuszreszelék került. Ennél egyszerűbb édességet nem nagyon tudok mondani, pillanatok alatt elkészül, még sütni sem kell, és az is biztos, hogy a vásárokban kapható (néha kőkemény) kókuszos tekercset is fölülmúlja.
Hozzávalók (ha vendégeknek készítjük, vegyünk dupla adagot mindenből):
25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 dl kókusztej vagy kókuszkrém
2 kk instant kávé
1 ek. csipkebogyó lekvár
2 ek. kakaó
2 tk rumaroma
A krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
6 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
1. Először elkészítjük a tölteléket. A vajat kissé megolvasztjuk, feloldjuk benne a cukrot, hozzákeverjük a kókuszt, majd betesszük a hűtőbe.
2. Amíg a krém hűl, összeállítjuk a tésztát. A kakaót és a porcukrot a kekszhez szitáljuk. A kávét feloldjuk a kókusztejben (ha sűrű kókuszkrémmel dolgozunk, 1 ek. sima tejben oldjuk fel a kávét).
3. A kávés kókuszkrémet a kekszes keverékhez öntjük, hozzáadjuk a lekvárt, a rumaromát, és jól összedolgozzuk, hogy formálható masszát kapjunk. Ha túl ragadós, kis időre ezt is hűtőbe tehetjük.
4. A tésztát két celofán vagy sütőpapír között téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy 0,5-1 cm vastagságú legyen. A fölső papírréteget lehúzzuk, erre rákenjük a kókuszos tölteléket, majd az alsó celofán segítségével viszonylag szorosan és vigyázva, hogy a kakaós tészta ne törjön el, feltekerjük. Az egészet alufóliába tekerjük, és szeletelés előtt pár órát mindenképpen a hűtőben pihentetjük.
Vigyázat, hamar elfogy... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése