Az angol konyha hírneve, a brit sztárszakácsoknak hála, kezd egyre feljebb kúszni a kulináris ranglétrán. Nem is értem, hogy hogyan lehetne a brit konyha "rossz", hiszen ott a tenger, amely friss hallal és rákfélékkel látja el a szigetországot, a csodálatos zöld legelők, ahol a négylábúaknak öröm felnevelkedni, így a húsuk is finomabb (nem vicc: állítólag a boldog állatoknak porhanyósabb a húsa). Van azonban a brit kulináriának egy olyan szeglete, amely inkább a háziasszonyok konyhájában lelhető fel, semmint az elit éttermek étlapjain. Ilyen az egyszerű sajtos makaróni is. Anyukám sohasem bonyolította túl az egyébként is pofonegyszerű ételt: kifőzte a tésztát, lereszelte a sajtot, a tejfölt kitette az asztalra, és jó étvágyat kívánt. Ezért néhány éve, amikor az itthoni gasztrocsatorna egyik műsorában megláttam, hogy a sajtos makaróni valójában egy csodásan krémes, fűszeres, általában besamel-alapú szósszal kevert tésztaétel, rájöttem, hogy még nem éltem igazán... Így ma ebédre rekonstruáltam a látottakat (a receptre nem emlékszem, de nem is szükséges).
Hozzávalók (6 éhes embernek):
50 dkg száraz tészta (én most spagettit használtam, a britek az itthon szarvacska néven elhíresült tésztafajtát használják)
víz a tészta főzéséhez
4 dkg vaj
2 ek liszt
1 liter tej
25 dkg trappista sajt (a cheddar persze sokkal jobb lenne)
3 kocka medvesajt
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb szál újhagyma
jó adag frissen reszelt szerecsendió
só
bors
2 dl tejföl
1 tojássárgája
a tetejére frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
1. A tésztát bő, sós vízben feltesszük főni.
2. Amíg a tészta fő, elkészítjük a szószt. Ehhez a vajat egy nagyobb lábasban felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Pár percig kavargatjuk, majd alacsony lángon eleinte apránként, majd bátrabban elkezdjük felönteni a tejjel. (Aki még nem csinált besamelt, annak mondom, hogy az elején rettentő könnyen felveszi a liszt a folyadékot, folyamatosan összeáll, de ez normális, a tej adagolásával a csomók feloldódnak.)
3. Amikor az utolsó csepp tej is a lábasban van, jöhet a fűszerezés: frissen őrölt szerecsendió, só és bors kerül bele. Ezután mehet az apróra vágott újhagyma és az összepréselt fokhagyma.
4. A sajtot lereszeljük, a kockasajtot apróbb darabokra szedjük, és a besamelhez keverjük. Amikor az utolsó sajtdarabka is felolvadt, a lábast levesszük a tűzről.
5. A szószhoz hozzáadjuk a lehetőleg hideg tejfölt (ez kissé lehűti a szószt, és így az nem fogja összerántani a tojást), és ha már nem tűzforró a szósz, belekeverjük a tojássárgáját. Ha szükséges, most utánafűszerezhetünk.
6. A kifőtt tésztát leszűrjük, és a szószba borítjuk. Alaposan összekeverjük, hogy a szósz minden tésztaszálat érjen, majd kivajazott és morzsával megszórt tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk parmezánnal, és 180 fokos sütőbe toljuk. A sütőben a tészta szépen magába szívja az ízeket, de figyeljünk, hogy a fölső tésztaszálak nehogy kiszáradjanak, megkeményedjenek, így én kb. 15 perces sütést javasolnék.
Ha nem elég a kalóriákból, akkor tálaláskor egy kis baconchips-szel megspékelhetjük. Szuper egyszerű és finom ebéd.
drooling
VálaszTörlés