2011. június 28., kedd

Az egyszerű és nagyszerű gyümölcstorta

Bevallom, kevés olyan étel van, ami a gyerekkoromat idézi. Nálunk a főzésnek sohasem volt nagy kultusza, valami mindig volt az asztalon, de az ételt nem a kreativitás és a változatosság jellemezte. Az a gyümölcstorta viszont, amit apukám készít, fenomenális. Fogalmam sincs, mi adja a varázsát, hiszen egyszerű linzertészta az alapja, erre pedig gyümölcs van pakolva. Még régi németországi látogatása során találkozott ezzel a recepttel. Elmondása szerint a németek cukor nélküli, keserű fekete kávé mellé fogyasztották, így a tészta kifejezetten édesnek tűnt mellette. Nekem a tészta cukortartalmával nincsen bajom, szerintem kellemesen édes, ráadásul sütés után gyönyörű omlós lesz. A tészta alapreceptje adott, az, hogy ki mivel pakolja meg a tetejét, már szinte mindegy, a végeredmény kitűnő lesz.



Hozzávalók a tésztához:
22 dkg liszt
11 dkg puha vaj
1 tojás
1,5 tk sütőpor
5 dkg cukor
csipet só
csipet fahéj
néhány csepp vaníliakivonat

1. A lisztet, a sót, a sütőport és a fahéjat egy tálban összekeverjük.
2. A vajat a tojással és a cukorral egyneművé keverjük, belecseppentünk a vaníliából, majd a lisztes keverékhez adjuk. Az egészet masszává dolgozzuk. Figyeljünk rá, hogy a tésztát nem kell sokáig gyúrni! Ha összeállt, és minden anyag elvegyült benne, akkor hagyjuk abba a gyúrást, különben nem lesz omlós a tészta.
3. Egy legfeljebb 24 centis gyümölcstortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd a tésztát belenyomkodjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük. A tészta akkor jó, ha a teteje éppen kezd sötétebb színt ölteni.



Hozzávalók a tetejére:
2 ek vaníliás pudingpor
1,5 deci tej
tetszés szerinti gyümölcsök
1 tasak tortazselé

A pudingport ízlésünknek megfelelően édesítjük, és elkészítjük a 1,5 deci tejjel. A kihűlt tészta aljára öntünk csak annyit, hogy egy egészen vékony réteget alkosson a gyümölcs alatt. Ha megdermedt, mehetnek rá a gyümölcsök, majd az elkészített tortazselé. Hűtőben pár óra alatt összeérnek az ízek, de másnap még finomabb.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése