2011. július 25., hétfő

Kekszes lepény szederrel, áfonyával

Sokáig fogalmam sem volt, milyen íze van az áfonyának, aztán egyszer az egyik hipermarket kibontott és már alaposan megdézsmált dobozából loptam egy szemet, és teljesen elvarázsolt. A minap némi édes, lédús és hatalmas szemű szederre bukkantam a piacon, és végül egy lepényben egyesítettem a két gyümölcsöt. A tészta különleges textúráját a ledarált keksz adja, az ízharmóniáról pedig a gyümölcsök mellett a narancshéj gondoskodik. Finom nyári recept, ha esik, ha fúj.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
7,5 dkg ledarált Korpovit keksz
fél ek sütőpor
csipet só
25 dkg puha vaj
25 dkg barna cukor
1 narancs lereszelt héja
5 tojás
1 dl tej
A tetejére:
30 dkg áfonya
15 dkg szeder (a gyümölcsök aránya változtatható, a lényeg, hogy az egész kb 40-45 dkg-ra jöjjön ki)
2 ek liszt
fél kk fahéj



1. A lisztet összekeverem a sütőporral, a kekszmorzsával és a sóval.
2. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a narancshéjat robotgéppel alaposan összedolgozzuk. A tojásokat egyenként a masszához keverjük.
3. A lisztes keveréket és a tejet váltakozva több részletben a tojásos keverékhez adjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
5. Amíg a tészta sül, a gyümölcsöket a lisztes-fahéjas keverékbe hempergetjük, majd a 10 perc leteltével a tészta tetejére halmozzuk, és további 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ajánlom hozzá a frissen felvert tejszínhabot, vagy egy gombóc vaníliafagylaltot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése