Sokáig fogalmam sem volt, milyen íze van az áfonyának, aztán egyszer az egyik hipermarket kibontott és már alaposan megdézsmált dobozából loptam egy szemet, és teljesen elvarázsolt. A minap némi édes, lédús és hatalmas szemű szederre bukkantam a piacon, és végül egy lepényben egyesítettem a két gyümölcsöt. A tészta különleges textúráját a ledarált keksz adja, az ízharmóniáról pedig a gyümölcsök mellett a narancshéj gondoskodik. Finom nyári recept, ha esik, ha fúj.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
7,5 dkg ledarált Korpovit keksz
fél ek sütőpor
csipet só
25 dkg puha vaj
25 dkg barna cukor
1 narancs lereszelt héja
5 tojás
1 dl tej
A tetejére:
30 dkg áfonya
15 dkg szeder (a gyümölcsök aránya változtatható, a lényeg, hogy az egész kb 40-45 dkg-ra jöjjön ki)
2 ek liszt
fél kk fahéj
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, a kekszmorzsával és a sóval.
2. Egy másik tálban a vajat, a cukrot és a narancshéjat robotgéppel alaposan összedolgozzuk. A tojásokat egyenként a masszához keverjük.
3. A lisztes keveréket és a tejet váltakozva több részletben a tojásos keverékhez adjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
5. Amíg a tészta sül, a gyümölcsöket a lisztes-fahéjas keverékbe hempergetjük, majd a 10 perc leteltével a tészta tetejére halmozzuk, és további 30-35 perc alatt készre sütjük.
Ajánlom hozzá a frissen felvert tejszínhabot, vagy egy gombóc vaníliafagylaltot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése