Hurrá, nyár van, grillezhetünk! - gondoltam én, amikor megláttam az akciós grillsajtot az egyik bolt polcán. De nem számoltam a kint tomboló hőséggel... Mutassatok nekem egyetlen embert is, aki ilyen forróságban arra vetemedik, hogy begyújtsa a grillsütőt. Én azonban hajthatatlan voltam, ki akartam próbálni életem első grillsajtját. Úgy döntöttem hát, hogy az UV-mentes konyhába húzódva készítem el ezt a csodát. Mivel valamivel szerettem volna kompenzálni a délelőtt lecsúszott fél barackos joghurtkockát és szintén fél adag somlói galuskát, úgy döntöttem, hogy a sajt mellé csupán gombát szervírozok. És hogy ezt egy kicsit feldobjam, egy narancsos-mézes öntetet készítettem. Az öntetet az újonnan beszerzett fehér balzsamecetemmel gazdagítottam, amely édeskésebb sötét társainál, így tökéletesen illett az egyébként is édes öntethez. Azt pedig, hogy a kakukkfű és a bazsalikom így fog harmonizálni a méz és a narancs aromájával, álmomban sem gondoltam. És ami a legjobb, hogy (nem viccelek) 8 perc alatt elkészültem az ebéddel.
Hozzávalók (2 személyre):
8 dkg grillsajt, kb. 1 cm vastag szeletekre vágva
10 db nagyobb fejű gomba
fél narancs leve és héja
1,5 ek fehér balzsamecet
3 ek méz (vagy fél deci cukorszirup barna cukorból)
2 ek olívaolaj
só
kakukkfű
bazsalikom
Elkészítés:
1. Az öntethet összekeverjük a mézet, a balzsamecetet, a narancs lereszelt héját és a levét, majd olívaolajat csöpögtetünk hozzá.
2. A grillsajtot serpenyőben mindkét oldalán pirosra pirítjuk, majd elosztjuk 2 tányéron.
3. Ezután a megtisztított gombafejeket dobjuk a serpenyőben, bazsalikommal és egészen pici kakukkfűvel szórjuk meg, majd a végén enyhén megsózzuk.
4. A gombát a sajt mellé rendezzük, és az egészet bőven meglocsoljuk a narancsos öntettel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése