Aki olvasta az előző bejegyzésemet, tudja, hogy főtt rizst kínáltam az almás csirke mellé. A rizs nagy része, ahogy az lenni szokott, most is megmaradt, így azt a töltött karalábéba használtam fel. Mivel még sosem csináltam ilyen ételt, egy kis netes segítséget kértem: az alapreceptet a nosalty webszakácskönyv egyik receptjéből kölcsönöztem, viszont több fűszert és más arányokat használtam. Bevallom, ebben a melegben nem a karalábépucolás a legüdítőbb tevékenység, de a végeredmény minden fáradozást megér. Tipikusan "nagymamáinknál is ilyet ettem" recept, érdemes (újra) kipróbálni.
Hozzávalók (3 nagyon éhes, és 6 közepesen éhes emberre):
6 db karalábé (tavasszal még zsengék, nem kell nagyon válogatni ilyenkor a lehető legkisebb fejeket válasszuk)
60 dkg darált sertéscomb
20 dkg megfőtt rizs
1 fej hagyma
2 tojás
só
bors
majoranna
bazsalikom
kömény
fűszerpaprika
6 dl tej
6 dl víz
2-3 ek étkezési keményítő
2 dl tejföl
1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
1. A karalábékat meghámozzuk, a közepüket kivájjuk (ne dobjuk ki az összes belsejét.
2. A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk.
3. Közben összeállítjuk a tölteléket: a darált húst sózzuk, borsozzuk, majd a fenti fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. A végén mehet bele a hagyma, majd a két nyers tojás.
4. A jól összedolgozott masszát a karalábékba töltjük, amelyeket egy nagy lábasba ültetünk. A kivájt közepükből egy-két marékkal rájuk dobunk, majd felöntjük a tej és víz keverékével. Forrástól számítva kb 1 óra alatt puhára főnek. A főzés elejétől számított 15 perc elteltével a kimaradt töltelékből gyúrt gombócokat is a karalábék mellé tesszük.
5. Amikor a karalábé megpuhult (hústűvel ellenőrizzük), akkor a gombócokkal együtt tányérba szedjük, hogy a szószt besűríthessük.
6. Az étkezési keményítőt fél deci hideg vízben feloldjuk, majd a tejes-vizes léhez keverjük, és felforraljuk. Ha megfelelő a sűrűsége, belekeverjük a tejfölt és frissen vágott petrezselymet szórunk bele. A karalábékra öntve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése