Lehet ódákat zengeni a kovásszal készült, friss, kézzel gyúrt kenyér örömeiről (merthogy sok van), ám valljuk be, a mindennapok során ezer más dolga van az embernek, és a kézzel készített kenyérfélék inkább csak ünnepi alkalmakkor kerülnek az asztalra. A kenyérsütőgépet egy csodás találmánynak tartom, mert, ha nem is mi gyúrjuk, mégis friss, meleg, és otthon készült kenyeret szolgálhatunk fel reggelire. Én bevallom, ettől a tudattól rögtön energikusabban vágok neki a napnak: ha kenyeret tudok sütni, akkor mindenre képes vagyok.
Tegnap valami olívabogyósat akartam enni, mégpedig kenyérféleségben, így jött az olívás kenyér ötlete. Mivel gyorsan akartam kielégíteni az "olívaétvágyam", ezért egy készen vásárolható teljes kiőrlésű lisztkeveréket és a jó öreg kenyérsütőt használtam. Figyelem: az olívabogyót (és bármilyen más egyéb hozzávalót) csak a tészta dagasztása és kelesztése után, a sütés előtti percekben szabad hozzákeverni a tésztához, egyébként az nem fog megkelni. Így tettem én is. A kenyérsütőn először csak a dagasztás-kelesztés funkciót kapcsoltam be, majd mikor az lejárt, hozzákevertem az apróra vágott olívabogyót, majd a sütés funkciót kapcsoltam be. Az eredmény fenomenális lett, bár tudom, hogy az alapanyagokat illetően sokak szemében halálos bűnt követtem el. Én mégis bátorítok mindenkit, hogy életében legalább egyszer készítsen otthon kenyeret, géppel vagy anélkül. Az élményt egy kis metélőhagymával ízesített vajjal és mozzarellával fokoztam, amit megszórtam egy kevés oregánóval.
![]() |
Forrás: http://healthymontreal.ca |
1/2 kg kenyérlisztkeverék (benne az élesztővel, sóval, mindennel)
+ a csomagoláson előírt folyadékmennyiség, nálam 375 ml víz
15-20 szem zöld olívabogyó
A késő esti/reggeli falatozáshoz:
2-3 szelet kenyér
1 darab (10-12 dkg) jó minőségű mozzarella golyó, szeletekre vágva
natúr vajkrém
friss metélőhagyma durvára vágva
só, bors, oregánó
néhány szem egész olívabogyó a tetejére
![]() |
Forrás: http://www.signejohansen.com |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése